Anòxia, acords per a una naumàquia, Fito Conesa
Fito Conesa en col·laboració amb Felipe Mora
Intervenció a l’orgue Walcker de Can Balaguer
Activitat programada per al Dia Internacional dels Museus, al voltant de l’exposició “Aram”, que es pot veure a la Fundació Miró Mallorca fins al 31 d’agost de 2025.
A partir de la partitura creada per a l’òpera visual Anòxia, un preludi constant (projectada actualment a la fundació Pilar i Joan Miró) i abraçant la idea de naumàquia, Conesa ens proposa, al costat del musicòleg i creador Felipe Mora, una interpretació a quatre mans d’una peça creada ex professo per a l’orgue del Casal Balaguer. Una composició musical que barreja estructures musicals ordinàries amb elements de la música concreta. Reverberaran l’orgue oferint un repertori de sons inusuals, però que ens acosten en tot moment a la màquina que els emet. Aire afinat i patrons rítmics enfrontats i no exempts d’emoció.
Fito Conesa és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. La seva obra es troba a col·leccions de museus com el MACBA i a institucions com la Col·lecció Banc Sabadell o la Universitat de Granada. El treball de Conesa s’ha exposat en diferents museus, centres d’art i festivals com La Casa Encendida o Matadero Madrid; CaixaForum i MACBA, o la Fundació Miró de Barcelona i Palma, entre d’altres.
El 2022 va rebre el Premi Alfonso X (Regió de Múrcia), en la categoria d’Art dels Nous Mitjans; el Premi de Videocreació, impulsat pels Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya i Santa Mònica, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i del Festival Loop.
Felipe Mora és un músic professional, orguener i musicòleg radicat a Barcelona, amb una trajectòria de més de 10 anys en l’organització d’esdeveniments culturals i educatius, i en la construcció d’orgues a prestigioses sales de concerts i espais culturals als Països Baixos, Espanya i Colòmbia. Graduat en el Màster en Musicologia Cultural de la Universitat d’Amsterdam, la seva recerca s’ha centrat en l’impacte de la música en el desenvolupament i la inclusió social.
Treballa com a constructor i afinador d’orgues a llocs emblemàtics com la basílica de la Sagrada Família i el monestir de Montserrat. La seva experiència inclou també la docència i la gestió acadèmica, amb què beneficia milers d’estudiants en programes de recerca i formació musical juntament amb l’Orquestra Filharmònica de Bogotà.
Naumàquia
La naumàquia (del grec ναυμαχία, combat naval) era una representació teatral d’una batalla naval que es realitzava a l’antiga Roma com a espectacle públic. Aquestes naumàquies podien fer-se a grans estanys artificials, llacs, o fins i tot al Coliseu, que s’inundava per a simular un cos d’aigua.
Durada 15 min aprox
Dimarts 20 de maig a les 19 h